“…PERNAH DIBURU AHLONG, LELAKI INI KONGSIKAN KISAH BAGAIMANA BELIAU BANGKIT SEHINGGA MENJADI JUTAWAN…”

Jom baca kisah yang diceritakan oleh En.Affendi.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Ini Kisah Hidup Aku Dulu..

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Sebenarnya kehidupan aku dulu, sama seperti korang sekarang. Duit memanjang tak cukup, sedih jika aku fikirkan kembali kehidupan aku yang dahulu.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Aku bekerja sebagai seorang junior programmer di sebuah syarikat tech start-up di Bangsar South. Kerja bagus, tetapi gaji yang di bayar oleh bos aku memang sekadar melepaskan batuk di tangga sahaja.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Gaji sekadar RM2,000 sebulan dan hidup pula di tengah kota KL memang tidak mencukupi. Lepas tolak KWSP, bayar sewa rumah FLAT, bayar kereta, makan minum dan lepas beri duit kepada keluarga tinggal beberapa ringgit je.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Kerja Teruk Tapi Gaji Tak Setimpal!

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Kerja macam nak rak, di suruh bos masuk awal dan di suruh duduk pejabat hingga ke AWAL pagi… maksud aku hingga ke 1pagi kadang2 di buatnya.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Memang diperah cukup2 siang dan malam. Hujung minggu pula dipaksa bekerja lagi. Gaji tetap sama sahaja setiap bulan.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Terpaksa Mula Meminjam Duit Along!

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Ada satu bulan tu, nak bayar sewa dan duit kongsi bil air dan elektrik pun dah tak cukup, jadi aku terpaksa lah mula meminjam. Mula2 gunakan cash advance kad kredit.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Janji manis, call center bank yang kata takde masalah apa-apa bila dapatkan cash advance ini.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Tapi masuk aje beberapa bulan aku tak mampu bayar, pihak bank sudah mula gertak nak heret aku ke makhamah dan jadikan aku seorang muflis sekelip mata.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Tak tau lah apasal, bila emosi menguasai diri, kita pun mula melakukan perkara2 yang tak terfikir selama ini. Aku akhirnya terpaksa meminjam dari Ah-Long.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Semasa menuju ke pejabat, ada terlihat sekeping pamphlet memberi jaminan pinjaman sekelip mata tanpa cengkeram.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Aku pun telefon dan terus dalam masa beberapa minit, datang seorang berbangsa Cina penuh dengan tattoo membawa duit selambak beri kepada aku.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
selesai sekejap masalah aku ketika itu.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Namun, dalam masa seminggu aje, mamat Cina tersebut mula telefon menggertak mahu pembayaran dan mengatakan sudah lewat dan mahu mengenakan bunga melambung-lambung.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Dan lebih menakutkan tiba2 semasa datang pejabat, cat merah telah di simbah ke pejabat kami. Bos aku memaki hamun aku apabila aku menerangkan apa yang terjadi.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Bos aku bersetuju memberi duit advance kepada aku untuk membayar hutang Along tersebut, bagaimanapun di tolak pula dari gaji aku.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Segala-Galanya Mula Berubah…

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Ketika aku sedang menulis kod programming, tiba2 bos aku datang menegur aku dan memberitahu bahawa dia perasan aku ini sedang mengalami masalah kewangan yang teruk ketika itu.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Kemudian dia berkata, oleh kerana aku menunjukkan dedikasi yang luar biasa kepada kerja… walapun dirudung pelbagai masalah, dia ingin menunjukkan sesuatu kepada aku, mahu menolong aku yang tengah kesempitan duit.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
di ajak aku masuk ke bilik pejabat dia, Bos aku membuka akaun Maybank2U, alangkah terbeliak mata aku melihat baki akaun sebanyak RM10juta di dalam akaun Mudharabah dia.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Rupa-rupanya ini lah cara dia buat duit selama ini..

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Jadi, Bos aku telah berkongsi cara dia buat duit dengan aku sekadar untuk membantu aku untuk menyelesaikan masalah rumit aku ketika itu.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Bagi aku, sekadar untuk menyelesaikan masalah kewangan aku ketika itu pun sudah cukup bagus…

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Beberapa Hari Kemudian…

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Terkejut melihat duit sebegini banyak masuk ke akaun aku. Bila aku login ke dalam akaun Maybank, aku melihat baki duit aku ketika itu sentiasa bertambah.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Aku bersyukur sangat, suatu masa dahulu aku diuji dengan kesempitan, hari ini aku mampu menjadi jutawan. PERCAYALAH! Setiap kepayahan pasti akan ada kejayaan, Yang penting jangan pernah berhenti berusaha dan berdoa kepada yg ESA.
‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍
Jadi… utk korang yang sekarang tengah nak ubah ekonomi keluarga tapi masih belum berjaya.. jangan mudah putus harapan. terus berusaha!
‍‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
..Hari ini aku nak share dengan korang macamana cara aku buat duit 5 angka tiap2 bulan.
‍‍
‍‍‍‍‍‍
Korang boleh klik link di bawah sekarang!

https://bit.ly/2EDxrDP
https://bit.ly/2EDxrDP
https://bit.ly/2EDxrDP