Manusia dilahirkan dengan saiz, tinggi, dan bentuk badan yang berbeza. Sebab itu, tidak semua orang mempunyai ketinggian, bentuk, dan berat badan yang sama.

Berat badan sepatutnya dikategorikan sebagai sederhana, iaitu tidak gemuk dan tidak pula kurus. Jika anda hendakkan berat badan sebegini, anda perlu menjauhi makanan yang mengandungi banyak lemak dan kalori.

Tetapi, jangan berlapar sehingga badan berubah menjadi kurus. Makanlah dengan cukup. Oleh itu, banyakkan makan makanan berkhasiat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran kerana badan anda amat memerlukan makanan tersebut.

Ramai beranggapan kurus tak penting….yang penting bahagia….betul ker?🤔tak pandangan saya ianya kurang tepat kalau kita lihat dan fikir dari banyak sudut.Di sisi pencipta kita semuanya sama sahaja…..tapi bila gemuk kita lebih mudah terdedah kepada pelbagai penyakit😩

Sekiranya berat badan berlebihan, pelbagai keadaan serta masalah boleh berlaku, antaranya ialah:

✅ Penyakit kardioviskular (berkaitan dengan jantung)
✅ Strok (angin ahmar)
✅ Tekanan darah tinggi
✅ Batu hempedu
✅ Diabetes (kencing manis)
✅ Paras kolestrol darah yang tinggi
✅ Gout
✅ Sakit di bahagian bawah belakang badan
✅ Sukar bernafas
✅ Osteoartritis spina (tulang belakang),
✅pinggang atau lutut
✅ Gangguan pembuangan air kecil
✅ Penyakit hati
✅ Barah usus

Bahkan bukankah Nabi Muhammad SAW pernah bersabda yang berbunyi:
Daripada Aisyah r.a., “Bala yang pertama sekali berlaku kepada umat ini sesudah kepergian Nabi SAW ialah kekenyangan perut, sebab apabila sesuatu kaum kenyang perutnya, GEMUK badannya, lalu akan lemahlah hatinya dan akan bermaharajalela syahwatnya.”
(Hadis riwayat Bukhari )

So kita kena kurus tau baru lah sehat😊

Jom turunkan berat badan 5-10KG dalam 2 minggu